Categories Zdrowie

Właściwości zakwasu z buraka czerwonego

Właściwości zakwasu z buraka czerwonego

Zakwas z buraków jest jednym z najpopularniejszych zakwasów warzywnych, którego właściwości są pod wpływem mody ponownie odkrywane i doceniane. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością i to zarówno stacjonarnych, jak i internetowych, a także w wielu supermarketach i sklepach spożywczych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić go regularnie samemu, co wcale nie jest trudne. Dlaczego warto? Zakwas z buraków ma wiele właściwości prozdrowotnych, które wspomagają organizm i chronią go przed rozwojem niebezpiecznych chorób. Poniżej znajduje się opis kilku z nich.

Właściwości odżywcze zakwasu z buraków

Zakwas z buraków powstaje z połączenie buraków, soli, wody, listków laurowych, ziela angielskiego i opcjonalnie czosnku. Powstaje wskutek naturalnej fermentacji buraków i to właśnie one wraz z kulturami bakterii zapewniają mu najwięcej właściwości odżywczych. Jest naturalnym probiotykiem, a więc działa pozytywnie na florę jelitową oraz przyśpiesza przemianę materii. W jego składzie znajdują się cenne dla organizmu witaminy, takie jak regulujący wzrost wszystkich komórek kwas foliowy, obniżająca ciśnienie krwi witamina C, wpływająca na wzrok i układ immunologiczny witamina A czy też obniżająca poziom złego cholesterolu witamina E i redukująca zmiany miażdżycowe witamina K. Zakwas z buraków jest również  źródłem składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas czy magnes, które wspomagają pracę wielu narządów wewnętrznych.

Jakie właściwości lecznicze ma zakwas z buraków?

Lista właściwości leczniczych zakwasu z buraków jest długa i w zasadzie jest w stanie przekonać ludzi z najróżniejszymi skłonnościami i dolegliwościami do regularnego spożywania napoju. Już same buraki poprawiają znacząco parametry krwi, dlatego zakwas ten jest nieoceniony w przypadku osób borykających się z niedokrwistością. Picie pół szklanki zakwasu dziennie wpływa pozytywnie na odporność i jest w stanie przyśpieszyć proces leczenie przeziębień, infekcji i wirusów. Naturalny probiotyk w tej postaci wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, niwelując takie problemy jak zaparcia, biegunki czy ból brzucha. Warto również dodać, że buraczany zakwas dodaje energii, mocno poprawia koncentrację, wzmacnia wydolność po chorobie i pomaga regulować ciśnienie krwi. Jest szczególnie zalecany osobom z chorobami nerek i wątroby, a przy okazji przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Kto nie powinien pić zakwasu buraczanego?

Mimo ogromu prozdrowotnych właściwości zakwas buraczany nie powinien być pity przez osoby borykające się z cukrzycą, ponieważ może on doprowadzić do gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Powinny go też unikać osoby, które cierpią na reumatyzm lub kamicę nerkową. Jeśli nie występują tego rodzaju przeciwwskazania, to zakwas powinien znaleźć się w jadłospisie każdej osoby ceniącej zdrowy tryb życia i dbającej o swój organizm. Zalecana dawka to pół szklanki zakwasu na czczo na dzień lub też jedna szklanka pita raz na dwa dni.